Hur du blir en bättre talare

För en del människor är det ingen stor sak att tala i en större grupp. De verkar födda till talare, och gör det så naturligt, avslappnat och lättsamt som om det var den enklaste sak i världen.

Är det då så att vissa föds till talare? Nej, så är det givetvis inte, men vissa är mer orädda, och det är i grunden det som det handlar om, när man ska börja som talare. Men även den mest orädde, framåtsträvande, goda talaren har varit nybörjare, och med största säkerhet började det med någon form av kurs i talandets ädla konst.

Kurser i retorik kan ha lite olika inriktning, och ha lite olika namn, men i grund och botten handlar det om att ge handfasta tips om hur du ska bli en bättre talare. Dessa kurser i retorik erbjuds på många ställen över hela landet. De finns både hos fristående utbildningsföretag och studieförbunden, men även på folkhögskolor och högskolor.

Men det kanske bara är en engångsgrej att du ska hålla tal, och då kan det ju vara överdrivet att ta en kurs, så här kommer några enkla tips för ett lyckat tal.

Fånga publiken

Rakt in i handlingen, utan omsvep. Starta inte med att tafatt mjuka upp med ”Nu är jag ju ingen talare…” eller ”idag hade jag tänkt att tala lite om…”.

Starta istället med en historia, en fråga, en händelse. Jämför med att gå på en konsert, det är ju inte så att bandet först talar om att de har repeterat dåligt eller har problem med instrumenten, eller för den delen går igenom hur de tänker spela. De spelar! Och så ska du också göra. Kasta dig rätt in i handlingen. Starta t ex med ”När jag var på väg hit…. ” eller ”ni vet ju alla hur brudgummen kan vara när…”. Då har du fångat åhörarna.

Ta plats

Det kan vara väldigt obekvämt som ny talare att våga sträcka på sig, höja rösten och fokusera blicken. Helst vill man ju sjunka genom golvet. Men gör tvärtom. Ta ett djupt andetag, tala tydligt och gärna lite långsamt, och framför allt, sträck på dig. Då ser åhörarna en talare med gott självförtroende, och då lyssnar de mer uppmärksamt.

Tiden

Är du inbjuden att tala en viss tid, så är det vad som förväntas av dig. Se till att ha information så det fyller den tiden. Talar du på ett bröllop eller annan tillställning, kan det ju vara bra att vara medveten om tiden så man inte drar iväg hur långt som helst. För att ta reda på hur långt ditt tal är, så öva. Öva mycket, och gärna framför en spegel. Ta tiden varje gång, och finslipa därefter.