Bli bättre på att skriva

Det finns många olika skrivarkurser. Om man googlar på det kommer det upp massor av träffar, så det är inte svårt att hitta. Kanske är det däremot svårt att hitta vad det är som passar en. Vad har man råd med, vad vill man, vart vill man? Det är inte säkert att det är så enkelt att veta. En del kurser kostar väldigt mycket pengar, som man måste betala meddetsamma, medan andra går att få studiemedel för.

Varför är skrivarkurser bra?

En skrivarkurs kan vara bra för den som vill bli författare eller jobba professionellt med journalistik, men det man kanske inte tänker på är att det också kan ha andra positiva effekter att utveckla sitt skrivande. I många jobb skriver man på olika sätt, mycket kommunikation sker via mail, många har hemsidor, facebooksidor, och andra sociala medier som ska skötas. I kommunikation med kunder, marknadsföring, eller redan när man ska söka ett jobb, är det bra att ha ett levande skrivspråk. Det kan underlätta i många situationer, och det kan vara just det som gör att någon får upp ögonen för en och kallar en till arbetsintervju.

Måste man inte gå någon jobbrelaterad skrivkurs då? Någon som handlar om marknadsföring eller lite mer specifikt det man kanske ska ha det till? Nej, så är det faktiskt inte. Att göra olika kreativa skrivövningar, undersöka och upptäcka sitt språk kan vara en väldigt bra väg för att bli bättre på att skriva. När man blivit bättre på att skriva kommer man också ha lättare att anpassa språket till det man behöver använda det till.

Skrivarkurser på folkhögskolor

Folkhögskolor har ett stort utbud av skrivarkurser. En del av dem har ett gott rykte bland dem som vill bli författare, och är inte så lätta att komma in på. Ett känt exempel där är Skurups folkhögskola som länge varit en av de mest prestigefyllda folkhögskolekurserna inom skrivande. Det finns andra där man jobbar helt och hållet med egna projekt, för dem som tex håller på med en roman, bland annat Långholmens folkhögskola en sån kurs. Andra har skrivarkurser som mer handlar om att undersöka sitt skrivande, göra olika skrivövningar, träffa någon författare och prata om text. En kurs av den sorten finns på Ölands folkhögskola.

Det finns kurser man går på heltid, där många har internat, de som går på deltid med några få träffar, och de som är helt och hållet på distans och via internet. Många av folkhögskolorna har också kortare kurser, framförallt på sommaren, när man kan gå en veckas skrivkurs.

Författarskolan på Lunds universitet

Är det trots allt författare man vill bli och har siktet inställt på, så finns det en tvåårig universitetsutbildning i Lund. Mycket av tiden går till eget skrivande, och tanken är att man efter att de två åren är slut ska kunna vara färdig med ett skrivprojekt, tex en novellsamling, diktsamling eller roman. Man har samtal om texter, teoretiska delkurser, workshops, man gör studiebesök och olika författare kommer på besök. Det är en författarutbildning med det allvar och den tyngd man kan vänta sig när den kommer från ett universitet.